Oivalluksen ilo -käsityö- ja taidenäyttely Hämeenlinnan pääkirjastossa ti 5.3. - su 24.3.2024

Uusi julisteemme!

Linnan Marttojen kukkakollaasi luovutettiin 10.4.2024 Attendon Loiste-hoitokotiin

Kävijät saivat äänestää kukkakollaasin saajia kirjastossa olleen Oivalluksen ilo-näyttelyn 5.3.-24.3.2024 aikana. Kukkakollaasi saikin yhteensä 60 ehdotusta, joista Linnan Marttojen kädentaitoryhmä valitsi Loiste-hoitokodin.

Loiste-hoitokodissa saimme lämpimän vastaanoton. Niin asukkaat kuin henkilökunta ottivat lahjoituksen vastaan ilomielin. Kukkakollaasi sai paraatipaikan oleskelutiloista ja kerroimme  heille kollaasin tarinan.

Kollaasin luovuttivat  kädentaitoryhmän Lea Heinämaa ja Sirkka Ihalainen.

Kuvassa Loiste-hoitokodin asukkaita ja heidän tiiminvetäjänsä. Kukkakollaasille löytyi heti paikka.
Lea Heinämaa ja Loiste-hoitokodin ryhmä.
Sirkka Ihalainen ja tyytyväinen Loiste-hoitokodin ryhmä.

Katso Martat-verkkolehden toimittaja Ida Korolaisen video tästä alta. 

Lue ihana juttu Martat-verkkolehdestä tästä.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Yhteenveto näyttelystä tehtiin 4.4. yhdessä toimikunnan kanssa. Ohessa otteita siitä.

Näyttelytoimikunta kokoontui kuusi kertaa (9.3.23, 10.10.23, 14.11.23, 16.1.24, 13.2.24, 21.2.24).
Lisäksi yhteyttä pidettiin WhatsApp-ryhmässä, sähköpostitse ja puhelimitse.
Näyttelyyn osallistui 38 Marttaa n. 300 työllä:
Etula Marjaleena, Finnberg Tuula, Hannula Maire, Harju Liisa, Heinonen Satu, Heinämaa Lea, Hieta Helena, Hietala Anneli, Honkajuuri Eija, Huhanantti Leena, Hyvärinen Eija, Ihalainen Sirkka, Järvi Rauni, Järvi Hannele, Järvinen Salme, Karppinen Sinikka, Koskenranta Nanne, Koskinen Varpu, Kuusipalo Liisa, Laine Satu, Laine Tuula, Laurell-Niiranen Päivi, Mattila Helena, Mäntytörmä Toini, Niemistö Aila, Outinen-Jones Anni, Pankakoski Merja, Rimmi Marita, Röberg Anja, Salminen Sinikka, Siukola Hilppa, Suomalainen Marja, Tapilala Ulla, Tommila Marja, Vasenius Merja, Vilja Pirjo, Viitamäki-Heino Tytti ja Vuorinen Raili.

Kävijämäärät 2024 ja 2022
Opasvuorojen aikana huomattiin, että vain noin joka neljäs vierailija kirjoitti nimensä vieraskirjaan ja iltakävijöistä vielä harvemmat. Tänä vuonna nimiä kertyi 831 kpl, joten todellinen kävijämäärä lienee
yli nelinkertainen eli n. 3 500. Vuonna 2022 vastaavat luvut olivat olivat 592 ja n. 2 500.
Julkisuus
Pe 15.3.2024 Hämeen Sanomat / Mediamartat, Päivyri-osiossa kahden palstan pikku juttu kahden
kuvan kera “Linnan Marttojen näyttely tarjoaa iloa ja oivalluksia”
Ke 20.3.2024 Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset / Riikka Helenius, Hämptonista-osiossa pikku juttu “Linnan Marttojen taidetta ja käsitöitä pääkirjastossa” kuvassa Anni kehräämässä maininnan kera
Pe 22.3. www.martatlehti.fi - juttu Marttojen uudessa verkkolehdessä Marttailu-osiossa “Nyt ei kursailla” Linnan Marttojen käsityönäyttelyssä taidot saavat näkyä sekä You tube - video / Ida
Korolainen, Marttaliitto - haastateltavana kädentaitajat Sirkka Ihalainen, Eija Honkajuuri sekä mediamartat Helena Mattila ja Pirjo Vilja
Kirjasto julkaisi tietoja näyttelystämme seuraavissa tiedotuskanavissa koko näyttelyn ajan:
- kirjaston verkkosivut https://vanamo.finna.fi/
- kirjaston Facebook: https://www.facebook.com/hameenlinnankaupunginkirjasto
- Instagram: hameenlinnan_kirjasto
- Hämeen Sanomien Menoinfo: https://hameensanomat.menoinfo.fi/
- Häme Events https://www.hameevent


Työnäytökset ja kävijöiden kommentteja näyttelystämme
Näyttelyn yhteydessä oli tarjolla myös työnäytöksiä: Anni Outinen-Jones kehräsi (6 krt), Katri Selin-Nurmi lyhensi housunlahkeita (4 krt) ja Pirjo Vilja parsi villasukkia (5 krt) ja Liisa Kuusipalo kerran. Housunlahkeita lyhennytti kuusi henkilöä. Sukkia parsitutti yksi henkilö, toinen halusi oppia itse parsimaan. Rahaa äänestyslippaseen kertyi 24,65 euroa - osa ompelusta ja osa muuten vain. Se
luovutettiin Hilppa Siukolalle Ukraina-keskuksen hyväksi (kahvitarjoiluun 5.4.24 konserttia varten).
Työnäytökset - varsikin Annin kehrääminen - kiinnostivat kävijöitä ja keskustelu polveili vireänä.
Monet kävijöistä olivat kiinnostuneita Linnan Marttojen toiminnasta. Ihastusta herätti töiden taidokkuus, monipuolisuus ja viimeistely. Ihmetystä herätti töiden määrä: missä teemme niitä, onko
meillä joku “paja”, kokoonnummeko säännöllisesti niitä tekemään jne. Kävijät halusivat tietoja materiaaleista ja tekniikoista, kertoivat omista töistään ja muistelivat lapsuuttaan. Sinikka Karppisen
lapikkaat herättivät paljon tunteita ja muistoja. 

Kirjaston virkailijat kertoivat huomanneensa, että ihmisillä on suuri tarve keskustella, koska yksinäisiä on paljon. He ehdottivat, että voisimme halutessamme perustaa kirjastoon keskustelukerhon.
Näyttelyssä käynyt henkilö lahjoitti yhdistyksellemme äitinsä 1950-luvun Marttapuvun essuineen. Kooltaan se on S-kokoa. Se on nyt tallessa Anni Outinen-Jonesin kotona.
Jos joku on siitä kiinnostunut, hän voi saada sen käyttöönsä.


Me Linnan Martat saimme näyttelystä paljon iloa ja hyvää mieltä, se lisäsi yhteisöllisyyden tunnetta. Kiitos kaikille.

Alla vielä yksi kuvagalleria, olkaa hyvät!

8.3.2024

Hei kaikki Linnan Martat!

Oli ilo olla todistamassa Oivalluksen ilo -näyttelyn avajaisia jo
pelkästään näyttelyn itsensä takia, mutta myös avajaistilaisuuden saaman suosion takia. Meitä oli paikalla 65 henkeä! On suuri ilo järjestäjille, kun tilaisuuksiin osallistutaan ja omilta jäseniltä saa tarpeen tullen apua ja tukea.

Tunnelma tilaisuudessa oli kodikkaan iloinen. Vaikka meitä oli paljon, näyttelyssä mahtui hyvin kiertelemään ja töiden lomaan mahtui mukavia, pieniä rupatteluryhmiäkin. Tässä näyttelyssä on niin monenlaisia töitä, että varmasti herää ajatuksia ja kysymyksiä, joista on mukava saada heti vaihtaa mielipiteitä.

Sinä, joka et ehtinyt avajaisiin, varaa kalenteristasi aika
piipahtamiselle. Lyhytkin hetki näyttelyssä tekee mielen iloiseksi.
Eniten nautit, kun otat yksi, kaksi kaveria mukaan.

Suurkiitokset kaikille mukana olleille.

Pirkko

5.3.2024

Näyttely rakennettu ja valmis! Vastaanotimme yli 200 työtä n. 35 martalta ja rakensimme koko päivän. Mahtavalla yhteistyöllä saimme upean näyttelyn aikaan. Suuret kiitokset kaikille 4.3. ahertaneille, jokaisen panos oli korvaamattoman tärkeä. Kiitos!

Oivalluksen ilo -näyttelymme viralliset avajaiset 7.3.2024 klo 17.30. Tervetuloa Linnan Martat ja avecit!

13.2.2024

Toimikunta valitsi näyttelyyn tulevat työt noin 30 tekijältä. Hyvässä vauhdissa siis ollaan, ja näyttelyn rakentamista päästiin jo suunnittelemaan. Kokoonnumme vielä kerran ja teemme tarkempia suunnitelmia, tulee hieno katsaus Linnan marttojen kädentaitoihin!

4.3. rakennetaan!

16.1.2024

Toimikunta kokoontui neljännen kerran. Kokouksessa päästiin mukavasti suunnittelussa eteenpäin. 

Tällä hetkellä näytteille on tulossa töitä n. 22 martalta. Lisääkin mahtuu, joten lähetä kuvia töistäsi meille (linnanmartat@gmail.com) 2.2. mennessä. 

Osallistu sinäkin ainutlaatuiseen kädentaitonäyttelyymme, siitä on tulossa upea!

 14.11.2023

Näyttelytoimikunta kokoontui kolmannen kerran  ja iloksemme voimme kertoa, että muutamia marttoja on jo ilmoittautunut näyttelyyn. Tiedämme, että meidän marttamme osaavat, joten ole rohkea ja tule mukaan!

Muistathan, että nyt ei tarvitse kursailla, eikä olla vaatimattomia. Näytetään, mitä kaikkea osaamme!

Keskustelimme teemoista, töistä ja esillepanosta ja suunnittelimme seuraavaa: teemoina Linnan Martat 35-vuotta - töitä vuosien varrelta, pääsiäinen, koti, lasten keidas, kaikenlainen kierrätys ja tuunaus, luonnonmateriaalit. Työt voivat olla neulottuja, kudottuja, virkattuja, tuftattuja, keramiikkaa, tauluja, koruja vain muutamia mainitaksemme. Yllätä meidät! Asettelemme työt aiheittain pöydille, pylväiden ja sermien päälle, rekkeihin, seinille ja vitriineihin. 

Päätimme, että näyttelyyn tulee kranssikokoelma. Niitä on jo valmiina monessa kodissa ja varmasti yhtään samanlaista kranssia ei ole. On luonnonmateriaaleista, pullonkorkeista, kankaasta, kutoen ja virkaten tehtyjä kransseja, koristeltuja tai pelkistettyjä, pyöreitä, soikeita, jouluksi, pääsiäiseksi, juhannukseksi tehtyjä jne. Ota kuva omasta kranssistasi ja lähetä se meille.

Barbeja kaivataan lisää - näyttelyyn on tulossa jo yksi barbiekokoelma, joista vanhin barbie on "syntynyt" vuonna 1961. Barbiet on puettu kauniisiin itse ommeltuihin ja neulottuihin vaatteisiin. Saimme tästä idean tehdä Barbiemaailma yhteen lukolliseen vitriiniin, siitä olisi iloa sekä lapsille että aikuisille. Jos perheessäsi on barbeja ja barbietarvikkeita, tuothan ne näyttelyyn.

Monet martoistamme tekevät laukkuja, reppuja ja pussukoita eri materiaaleista ja monilla eri tekniikoilla. Lähetä kuva omasta mallistasi! Tehdään niistäkin kokoelma.

Osallistu näyttelyyn - se on meidän yhteinen taidonnäytteemme! 

Voit lähettää kuvia  töistäsi osoitteeseen linnanmartat@gmail.com. Jos ei ihan vielä ole valmista, voit kertoa meille mitä sinulta on tulossa. 

Lähetä kuvia sitä mukaa kuin töitä valmistuu, mutta viimeistään pe 2.2.2024, linnanmartat@gmail.com.

Ilo ja oivallus 2022 -näyttelyssä olleet työt eivät enää voi osallistua, mutta kaikki muut, uudet ja vanhemmat työt ovat tervetulleita näyttelyyn. 

Kädentaitoryhmän kukkakollaasi

Kädentaitoryhmän kukkakollaasi on edistynyt hyvin. Koossa on jo yli sata kukkaa. Kollaasiin tulee kukka jokaiselle jäsenelle ja se lahjoitetaan näyttelyn jälkeen hyväntekeväisyyteen. Ehdit vielä hyvin mukaan: tuo kukkasi tapahtumiimme tai projektinvetäjä Sirkka Ihalaiselle tämän vuoden loppuun mennessä.


Terveisin näyttelytoimikunta - innostuneen odottavissa merkeissä

Marjaleena Etula, Sirkka Ihalainen, Eija Hyvärinen, Sinikka Karppinen, Helena Mattila, Toini Mäntytörmä, Anni Outinen-Jones, Merja Pankakoski, Katri Selin-Nurmi, Hilppa Siukola ja Pirjo Vilja  


Kädentaitoryhmässä virkattuja kukkia.

Linnan Marttojen Oivalluksen ilo -käsityö- ja taidenäyttely Hämeenlinnan pääkirjastossa ma 4.3. - ma 25.3.2024

Näyttelytoimikunta on nyt kokoontunut kaksi kertaa, ja lisää tapaamisia on tulossa.  Olemme vielä ideointi- ja suunnitteluvaiheessa, mutta yksityiskohtiakin on jo käyty läpi. Oivalluksen ilo -näyttely kirjastossa tulee olemaan esillä kokonaiset kolme viikkoa. Uutena ideana syntyi muutaman työnäytöksen pitäminen viikonloppuisin mm. kehräämisestä, parsimisesta ja vaikka sukanneulomisesta. 

Odotamme näyttelyyn taas runsaasti Linnan Marttojen kädentaitajien tuotoksia. Näyttelyn teema on Martat osaavat. Ja kyllähän me osaamme:  tuunata, neuloa, virkata, kutoa ja ommella. Osaamme myös tehdä keramiikkaa, korutaidetta, maalauksia, punostöitä ja asetelmia luonnonmateriaaleista. Kaikkea tätä sai ihailla vuoden 2022 Ilo ja oivallus -näyttelyssämme. Haluamme näyttää osaamisemme myös 2024, joten nyt kädet käymään ja sormet suihkimaan! 

Muihin näyttelyyn liittyviin käytännön asioihin palaamme ensi vuonna.

Kädentaitaja - tekijä - harrastaja!

Osallistu näyttelyyn! Voit lähettää kuvia töistäsi vaikka heti osoitteeseen linnanmartat@gmail.com. Jos ei ihan vielä ole valmista, voit kertoa meille mitä sinulta on tulossa. Voit ottaa yhteyttä myös sinulle tuttuun näyttelytoimikunnan jäseneen, jos haluat keskustella töistäsi. 

Lähetä kuvia sitä mukaa kuin töitä valmistuu, mutta viimeistään pe 2.2.2024, linnanmartat@gmail.com.

Nyt ei tarvitse kursailla, eikä olla vaatimattomia. Näytetään, mitä kaikkea osaamme!


Iloisin terveisin koko näyttelytoimikunta 

Marja-Leena Etula, Lea Heinämaa, Sirkka Ihalainen, Sinikka Karppinen, Helena Mattila, Toini Mäntytörmä, Anni Outinen-Jones, Merja Pankakoski, Hilppa Siukola, Katri Selin-Nurmi ja Pirjo Vilja

Käytännön asioita

Ilo ja oivallus 2022 -näyttelyssä olleet työt eivät enää voi osallistua, mutta kaikki muut, uudet ja vanhemmat työt ovat tervetulleita näyttelyyn. 

Käytössämme on galleria ja näyttelyseinä auloineen. 

Näyttelyyn tulevat työt hyväksyy jury, johon kuuluu näyttelytoimikunta sekä ulkopuolisena taiteilijajäsenenä graafikko Paula Jalassola-Huttunen. Käytäntö on osoittanut, että vain tilanpuute rajoittaa, kaikki työt ovat tervetulleita.

Tehdään yhdessä virkattu kukkakollaasi!

Tavoitteena on tehdä virkatuista kukista kollaasi Oivalluksen ilo -näyttelyyn.  Kollaasiin tulee kukka jokaiselle jäsenelle ja se lahjoitetaan näyttelyn jälkeen hyväntekeväisyyteen. Kukkia voi tuoda tapahtumiimme tai projektin vetäjä Sirkka Ihalaiselle tämän vuoden loppuun asti.

Olethan mukana projektissa ja teet yhden omannäköisen kukan. Kollaasi koostuu yhtä monesta kukasta kuin meillä on jäseniä. Kukka syntyy helposti jämälangoista. Vinkkejä niiden tekoon löydät kirjaston käsityökirjoista. 

Jos haluat lisätietoa asiasta, ota yhteyttä  Sirkka Ihalaiseen sähköpostitse ihasir54@gmail.com


Voit myös myydä töitäsi näyttelyn aikana. Silloin esillepanoon laitetaan yhteystietosi ja töihin hinnat.